• 2313 117795
  • Μεγ. Αλεξάνδρου 108, Εύοσμος

Σχολικός εκφοβισμός (Bullying)

Σχολικός εκφοβισμός (Bullying) είναι η χρήση βίας (λεκτική, σωματική ή διαδικτυακή) μεταξύ μαθητών ή παιδιών παρόμοιας ηλικίας, με σκοπό να προκαλέσει πόνο και ψυχολογική αναστάτωση. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι ένα μεμομονωμένο γεγονός. Αυτό που διαχωρίζει το σχολικό εκφοβισμό από το απλό πείραγμα είναι η ένταση, η διάρκεια και η επανάληψη μιας κατάστασης και κυρίως η ανισορροπία δύναμης ή εξουσίας μεταξύ των εμπλεκομένων.

 

Μορφές Σχολικού Εκφοβισμού:

-Άμεσος: σωματική επίθεση, συναισθηματική βία,πειράγματα, παρατσούκλια, απειλές, εκβιασμοί, ειρωνεία, εξευτελισμός, φθορά ή κλέψιμο  προσωπικών αντικειμένων, υποτίμηση, εξευτελισμός, εξαναγκασμός του θύματος να κάνει πράγματα που δεν θέλει, σεξουαλική παρενόχληση. 

-Έμμεσος: κοινωνική απομόνωση, διάδοση φημών, ανήθικες χειρονομίες κ.α.  –Ηλεκτρονικός/ διαδικτυακός: e-mail, chat room, facebook, χρήση κινητών με κλήσεις και sms με προσβλητικό και απειλητικό περιεχόμενο, χρήση κάμερας με σκοπό την απειλή και την ταπείνωση του παιδιού.

 

Αιτίες

Τί μπορεί να οδηγήσει στον σχολικό εκφοβισμό; Οι συμπεριφορές εκφοβισμού συνδέονται με παράγοντες που αφορούν την οικογένεια, το σχολείο και την ομάδα συνομηλίκων.  Συγκεκριμένα, τα παιδιά που μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου εκδηλώνεται βία (λεκτική ή και σωματική)  και όπου τα μηνύματα που λαμβάνουν σχετικά με την αξία τους και την εικόνα τους είναι αρνητικά, είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Επιπλέον οι συμπεριφορές αυτές ενθαρρύνονται όταν δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες και όρια μέσα στην οικογένεια (γονείς υπερβολικά επιτρεπτικοί ή υπερβολικά αυστηροί).

 

Πως μπορεί να σας βοηθήσει ένας ψυχολόγος

Με τη βοήθεια του Ψυχολόγου και της Συμβουλευτικής μπορεί να βοηθηθεί αφενός ο γονέας (τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου) και αφετέρου το παιδί.  Πώς να αναπτύξω με το παιδί μου τη κατάλληλη σχέση επικοινωνίας;  Τί συμβουλέυω, τί προτείνω στο παιδί μου;  Πού απευθύνομαι ως γονέας;  Ποιος ο ρόλος του παρατηρητή; Τί εξηγώ στο παιδί μου;  “Αν σου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, δεν είσαι μόνος! Χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα εκφοβισμού από τους συμμαθητές τους. Δεν φταις εσύ! Υπάρχει βοήθεια…”

Image
Επέλεξα την Ψυχοθεραπεία Gestalt μετά από σύγκριση με άλλα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα, αφού πρώτα βίωσα εγώ η ίδια τη συγκεκριμένη θεραπεία με τη βοήθεια εξειδικευμένου επαγγελματία.

Κεντρικό Μενού

Υπηρεσίες

Επικοινωνία

Μεγ. Αλεξάνδρου 108, Εύοσμος

2313 117795

6983 451050

elavakova@gmail.com